wtorek, 14 maja 2013

Przykład pożywnego śniadania


Omlet z jabłkiem i cynamonem (283kcal)
Składniki : 3 całe jaja kurze, połówka małego jabłka, cynamon, przyprawy korzenne do piernika, 2 łyżeczki miodu, aromat waniliowy do ciast
Sposób przygotowania : Jabłko przecieramy na tarce i podsmażamy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem w sprayu PAM. Gdy jabłko już delikatnie się zarumieni, dodajemy przyprawy – cynamon i mieszankę przypraw korzennych. Nie smażymy jabłka za długo przed dodaniem masy jajecznej, nie chcemy by się przypaliło, robimy to tylko do delikatnego zarumienienia! Osobno w misce ubijamy na piankę jaja. Do ubitych jaj dodajemy 2-3 krople aromatu waniliowego. Masę z jaj wylewamy na patelnię. Po chwili gdy wierzchnia warstwa będzie już prawie całkowicie ścięta, przecinamy omlet na 4 części i obracamy każdą z osobna na drugą stronę, wyłączamy gaz. Po około 2 minutach podajemy na talerz, całość możemy jeszcze posypać łyżeczką cynamonu. Smacznego!
Opracowane przez: Tomasz Pilarz (Energym Team)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz