Omlet z jabłkiem i cynamonem (283kcal)
Składniki : 3 całe jaja kurze, połówka małego jabłka,
cynamon, przyprawy korzenne do piernika, 2 łyżeczki miodu, aromat waniliowy do
ciast
Sposób przygotowania : Jabłko przecieramy na tarce i
podsmażamy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem w sprayu PAM. Gdy jabłko
już delikatnie się zarumieni, dodajemy przyprawy – cynamon i mieszankę przypraw
korzennych. Nie smażymy jabłka za długo przed dodaniem masy jajecznej, nie
chcemy by się przypaliło, robimy to tylko do delikatnego zarumienienia! Osobno
w misce ubijamy na piankę jaja. Do ubitych jaj dodajemy 2-3 krople aromatu
waniliowego. Masę z jaj wylewamy na patelnię. Po chwili gdy wierzchnia warstwa
będzie już prawie całkowicie ścięta, przecinamy omlet na 4 części i obracamy
każdą z osobna na drugą stronę, wyłączamy gaz. Po około 2 minutach podajemy na
talerz, całość możemy jeszcze posypać łyżeczką cynamonu. Smacznego!
Opracowane przez: Tomasz Pilarz (Energym Team)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz