Omlet z pieczarkami i serem camembert
(ok. 290 kcal)
przepis opracowany przez: Tomasza Pilarza (Energym)
Składniki :
4-5 pieczarek + 3 całe jajka (jedno ok. 55gr – rozmiar M), + 30gr sera pleśniowego camembert + przyprawy
(sól, pieprz, czosnek granulowany)
Sposób
przygotowania : Obieramy pieczarki, kroimy na kawałki, płuczemy. Pryskamy
patelnię olejem w sprayu (PAM), smażymy pieczarki. Osobno w miseczkę wbijamy
jajka i mieszamy widelcem/trzepaczką. Przyprawiamy pieczarki na patelni solą,
pieprzem. Gdy pieczarki są już lekko zeszklone, wylewamy masę jajeczną na
patelnię, z wierzchu sypiemy szczyptę czosnku granulowanego i zakrywamy całość
przykrywką. Po 3-4 minutach, gdy spód omletu się już zetnie, odkrywamy
przykrywkę i kroimy omlet na 4 części (podobnie jak przy krojeniu pizzy) i
przewracamy na drugą stronę każdy kawałek z osobna (inaczej całość by się
rozleciała). Po przewróceniu kawałków, kładziemy na nie cienko pokrojony ser
camembert, po czym wyłączamy gaz pod patelnią. Po chwili podajemy całość na
talerz, Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz