wtorek, 21 maja 2013

Omlet z pieczarkami i serem camembert


Omlet z pieczarkami i serem camembert (ok. 290 kcal)
przepis opracowany przez: Tomasza Pilarza (Energym)


Składniki : 4-5 pieczarek + 3 całe jajka (jedno ok. 55gr – rozmiar M),  + 30gr sera pleśniowego camembert + przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)
Sposób przygotowania : Obieramy pieczarki, kroimy na kawałki, płuczemy. Pryskamy patelnię olejem w sprayu (PAM), smażymy pieczarki. Osobno w miseczkę wbijamy jajka i mieszamy widelcem/trzepaczką. Przyprawiamy pieczarki na patelni solą, pieprzem. Gdy pieczarki są już lekko zeszklone, wylewamy masę jajeczną na patelnię, z wierzchu sypiemy szczyptę czosnku granulowanego i zakrywamy całość przykrywką. Po 3-4 minutach, gdy spód omletu się już zetnie, odkrywamy przykrywkę i kroimy omlet na 4 części (podobnie jak przy krojeniu pizzy) i przewracamy na drugą stronę każdy kawałek z osobna (inaczej całość by się rozleciała). Po przewróceniu kawałków, kładziemy na nie cienko pokrojony ser camembert, po czym wyłączamy gaz pod patelnią. Po chwili podajemy całość na talerz, Smacznego J



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz