poniedziałek, 10 czerwca 2013

ZDROWY POCZATEK TYGODNIA: Produkty light

Do niedawna, według przepisów Unii Europejskiej, wartość kaloryczna produktu light musi być mniejsza od typowego produktu o co najmniej 30 procent. Obecnie, napisanie przez producentów słowa „light” reguluje szczegółowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Otóż każdy twórca takich produktów będzie mógł je nazwać w ten sposób tylko wtedy, gdy ich wartość kaloryczna nie przekracza 40 kcal na 100 gramów produktu stałego i 20 kcal na 100 ml produktu płynnego.
Cukier w wyrobach light zastępuje się słodzikami, aby obniżyć wartość energetyczną. Najpopularniejsze to aspartam (jest 200 razy słodszy niż naturalny cukier). Wystarczy tylko odrobina, aby uzyskać słodki smak. W ten sposób słodzi się większość produktów light, np: dżemy niskocukrowe, colę light, gumy do żucia, czekolady multiwitaminy.
To niesamowite, ale wypicie szklanki coca-coli light dostarczy ok. 0,6 kcal, podczas gdy zwykła ma ich ponad 100. 
Nadmierne spożywanie odtłuszczonych produktów może być przyczyną biegunek i niestrawności. Czasami powodują zaburzenia snu. Szkodliwe są zwłaszcza dla kobiet w ciąży, karmiących i osób starszych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz