czwartek, 4 lipca 2013

Jadłospis na cały dzień

Po treningu - jeszcze w szatni lub po drodze do pracy- koniecznie owoce.

10:30/11:00 I posiłek :
            -115gr ryby chudej pieczonej/pieczeni (bardzo lubię gotowanego kurczaka, pieczona rybę lub gotowaną wołowinę) + sałatka 50gr + 1 pomidor + sok z cytryny + 1 łyżka oliwy z oliwek
13:00/13:30 II posiłek :
            -175gr mięsa/ryby + 225gr warzyw + 1 łyżka oliwy z oliwek (bez oliwy jeśli to posiłek z wołowiną lub łososiem)
17:00/17:30 III posiłek :
            -175gr mięsa/ryby + 225gr warzyw + 1 łyżka oliwy z oliwek (bez oliwy jeśli to posiłek z wołowiną lub łososiem)
20:00/20:30 IV posiłek : - 3 jajka kurze + warzywa
W łososia, kurczaka, indyka lub wołowinę zaopatruję się w Biedronce.

Warzywa?
Kupuje mrożone zestawy. Warzywa na patelnię. Ostatnio wyszły dwie nowości firmy Hortex: z suszonymi pomidorami oraz grillowanym bakłażanem.

Bardzo lubię też mini marchewki.

Przykładowe przepisy obiadowe:

- Filety z indyka z „panierką” jajeczną i warzywami grillowanymi (przepis na 2 porcje, 1 porcja = 354kcal)
Składniki : 350gr filetów z indyka, 2 całe jajka (jedno ok. 55gr – rozmiar M), 450gr mieszanki warzyw mrożonych (np. Grecka), przyprawy (do gyrosa/kebaba, sól, pieprz, przyprawy ziołowe do warzyw grillowanych), 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania : Filety smażymy na patelni aż się zetną, po czym przyprawiamy je. Osobno w miseczce rozbijamy jajka, mieszamy widelcem. Na przyprawione filety z indyka wylewamy masę jajeczną i obracamy filety aż jajka całkowicie się zetną. Podajemy w troszkę rozsypanej, ale jakże pysznej J formie. Osobno na patelni dusimy mieszankę warzyw mrożonych. Po 7-8 minutach odkrywamy przykrywkę, przyprawiamy je i zmniejszamy gaz, dodajemy oliwę zostawiając całość na kolejne kilka minut tak, aby warzywa lekko się zarumieniły. Na koniec wyłączamy gaz i przyprawiamy warzywa czosnkiem granulowanym.


- Pieczeń z indyka z morelami (277kcal na porcję)
Składniki : 350gr mięsa + 60gr suszonych moreli + 2-3 łyżki mąki + 2 łyżki oleju rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, chilli, kminek, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie)
Sposób przygotowania : Mięso kroimy na kostki, przyprawiamy , obtaczamy w mące. Mięso podsmażamy w gęsiarce na oleju (3 łyżki), z obydwu stron dwukrotnie po 2-3minuty. Po podsmażeniu dolewamy wody aż do przykrycia mięsa , dosypujemy przypraw, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40min. W połowie duszenia dodajemy suszone morele. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go bez przykrywki na koniec aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z sałatką,

Moja inwencja:
 Nie dodaję panierki ale zapiekam :) 

-Pieczeń z kurczaka ze śliwką (268kcal na porcję)
Składniki : 350gr mięsa + 60gr suszonych śliwek + 2-3 łyżki mąki + 2 łyżki oleju rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, chilli, kminek, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie)
Sposób przygotowania : Mięso kroimy na kostki, przyprawiamy , obtaczamy w mące. Mięso podsmażamy w gęsiarce na oleju (3 łyżki), z obydwu stron dwukrotnie po 2-3minuty. Po podsmażeniu dolewamy wody aż do przykrycia mięsa , dosypujemy przypraw, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 30min. W połowie duszenia dodajemy suszone śliwki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go bez przykrywki na koniec aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z sałatką


Sałatka:                             
Składniki na 1 porcję : 50gr mieszanki sałat (ok. 1/3 opakowania), 1 pomidor pokrojony, sok wyciśniętej połówki cytryny, 3-4 łyżki sosu z pieczeni/sosu koperkowego, 1 łyżkę oliwy z oliwek


Muszę przyznać, że uwielbiam przyprawy i eksperymenty z nimi.
Ostatnio używam najwięcej świeżego tymianku.
Przyznaję również, że bardzo lubię ostre dania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz