Po treningu - jeszcze w szatni lub po drodze do pracy- koniecznie owoce.
10:30/11:00
I posiłek :
-115gr ryby chudej pieczonej/pieczeni (bardzo lubię gotowanego kurczaka, pieczona rybę lub gotowaną wołowinę) + sałatka 50gr + 1 pomidor + sok z cytryny + 1 łyżka oliwy z oliwek
13:00/13:30
II posiłek :
-175gr mięsa/ryby + 225gr warzyw + 1
łyżka oliwy z oliwek (bez oliwy jeśli to posiłek z wołowiną lub łososiem)
17:00/17:30
III posiłek :
-175gr mięsa/ryby + 225gr warzyw + 1
łyżka oliwy z oliwek (bez oliwy jeśli to posiłek z wołowiną lub łososiem)
20:00/20:30
IV posiłek : - 3 jajka kurze + warzywa
W łososia, kurczaka, indyka lub wołowinę zaopatruję się w Biedronce.
Warzywa?

Bardzo lubię też mini marchewki.
Przykładowe przepisy obiadowe:
- Filety z indyka z „panierką” jajeczną
i warzywami grillowanymi (przepis na 2 porcje, 1 porcja = 354kcal)
Składniki :
350gr filetów z indyka, 2 całe jajka (jedno ok. 55gr – rozmiar M), 450gr
mieszanki warzyw mrożonych (np. Grecka), przyprawy (do gyrosa/kebaba, sól,
pieprz, przyprawy ziołowe do warzyw grillowanych), 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób
przygotowania : Filety smażymy na patelni aż się zetną, po czym przyprawiamy
je. Osobno w miseczce rozbijamy jajka, mieszamy widelcem. Na przyprawione
filety z indyka wylewamy masę jajeczną i obracamy filety aż jajka całkowicie
się zetną. Podajemy w troszkę rozsypanej, ale jakże pysznej J formie. Osobno na patelni dusimy
mieszankę warzyw mrożonych. Po 7-8 minutach odkrywamy przykrywkę, przyprawiamy
je i zmniejszamy gaz, dodajemy oliwę zostawiając całość na kolejne kilka minut tak,
aby warzywa lekko się zarumieniły. Na koniec wyłączamy gaz i przyprawiamy
warzywa czosnkiem granulowanym.
- Pieczeń z indyka z morelami (277kcal
na porcję)
Składniki :
350gr mięsa + 60gr suszonych moreli + 2-3 łyżki mąki + 2 łyżki oleju
rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, chilli, kminek, rozmaryn, tymianek, ziele
angielskie)
Sposób
przygotowania : Mięso kroimy na kostki, przyprawiamy , obtaczamy w mące. Mięso
podsmażamy w gęsiarce na oleju (3 łyżki), z obydwu stron dwukrotnie po
2-3minuty. Po podsmażeniu dolewamy wody aż do przykrycia mięsa , dosypujemy
przypraw, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40min. W połowie
duszenia dodajemy suszone morele. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go
bez przykrywki na koniec aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z
sałatką,
Moja inwencja:
-Pieczeń z kurczaka ze śliwką
(268kcal na porcję)
Składniki :
350gr mięsa + 60gr suszonych śliwek + 2-3 łyżki mąki + 2 łyżki oleju
rzepakowego + przyprawy (sól, pieprz, chilli, kminek, rozmaryn, tymianek, ziele
angielskie)
Sposób
przygotowania : Mięso kroimy na kostki, przyprawiamy , obtaczamy w mące. Mięso
podsmażamy w gęsiarce na oleju (3 łyżki), z obydwu stron dwukrotnie po
2-3minuty. Po podsmażeniu dolewamy wody aż do przykrycia mięsa , dosypujemy
przypraw, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 30min. W połowie
duszenia dodajemy suszone śliwki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, odparowujemy go
bez przykrywki na koniec aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z
sałatką
Sałatka:
Składniki na
1 porcję : 50gr mieszanki sałat (ok. 1/3 opakowania), 1 pomidor pokrojony, sok
wyciśniętej połówki cytryny, 3-4 łyżki sosu z pieczeni/sosu koperkowego, 1
łyżkę oliwy z oliwek
Muszę przyznać, że uwielbiam przyprawy i eksperymenty z nimi.
Ostatnio używam najwięcej świeżego tymianku.
Przyznaję również, że bardzo lubię ostre dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz